Gergály Melinda : 06 20 589 6873

CSALÁDÁLLÍTÁS

Gergály Melinda vezetésével

Home Rólam Tanfolyam Kapcsolat Családállítás

gergmel@gmail.com

 06 20 589 6873

Kevesen olyan bátrak, hogy teljesebb életet éljenek, mint az őseik.
Legtöbbször hűek maradnak egy a tudatalattiukban rejtetten működő családi hagyományhoz, így hasonló sorsot élnek , mint a szüleik vagyis ismétlik sorsuk bizonyos jegyeit.


A családállítás szerint a család egyes tagjai között az úgynevezett morfogenetikus mezőn áramlanak egyes információk, ami egy kívülállónak természetfelettinek tűnhet.
De hogyan is kell ezt elképzelni..:
A családállítás a családot zárt rendszerként kezeli, mert ahová beleszülettünk...onnan nem tudunk kilépni, ezzel ellentétben egy munkahelyi vagy baráti- ill. párkapcsolat
az nyitott rendszerként működik, mivel oda be is lehet menni és ki is lehet jönni.
A család tagjai között egyfajta térerő működik és minden fontos esemény raktározódik ebben a rendszerben ami megtörténik velük.
Így tehát a módszer szerint bizonyos számunkra jelentős információk is eljutnak hozzánk és hatnak is ránk az őseink sorsából.
Ebből a hatalmas családi információhalmazból, leginkább a szülők, nagy-szülők és dédszülők kapcsolata szilárdabb kötésű, a módszer tapasztalatai alapján.


A családi rendszerek pontos törvények alapján működnek, e módszer megalkotója Bert Hellinger, aki ezt a szeretet rendjeinek nevezte el.
A családállítások folyamán azt keressük, hogy ezek a törvényszerűségek sérültek e a korábbi generációkban, mert ha igen a rendszer nem jól működik.
De, mint minden rendszer a család is a fejlődésre törekszik - ez a rendszer lényege is - ezért a családtag a maga életében jelzi valamiképpen, hogy hiba történt valahol a felmenőknél.
Amit természetesen érdemes kijavítani a család fejlődése érdekében!


A szeretet rendjei:


Hellinger elmélete szerint minden egyes családban az emberi alaprend meghatározó alkotórészei hatnak, amelyek a következők:
- Kötődés. Sajátjaként éli meg azt a nehéz sorsot valaki, hogyha valamelyik felmenőjével életbevágó rossz dolog történik illetve nehéz sors jut, ilyenkor átveszi a később született.
- Az odatartozás joga. A klán minden egyes tagjának joga van ahhoz, hogy a többiek családhoz tartozónak ismerjék el.
- Az adok-kapoknak mindig ki kell egyenlítődnie, ez biztosítja a kapcsolatok fennmaradását, fejlődését.
- Az érkezési sorrend hierarchiája. Minden egyes tagnak megvan a maga helye a családban, akik pedig előbb születtek, bizonyos előjogokkal rendelkeznek.


Mindenki csak a saját, az őt megillető helyen élhet teljes értékű életet, például egy gyerek nem avatkozhat bele a szülei sorsába.


A rendszerelvek szerint amikor két ember találkozik nem véletlenszerű, hanem bevonzza az életébe a másikat aki partner abban, hogy saját családi rendszeréből magával hozott
valamilyen mintát fenn tudja tartani. Megköttetik az üzlet, ami annyit jelent, hogy én használlak téged és cserébe segítek a saját mintádat működtetni.
Ez mindaddig működik, amíg valamelyik fél elkezd változni - leteszi a családi terheket -, vége az üzletnek..., ez a párkapcsolat végét is jelentheti.


Ha valakinek nincs párkapcsolata akkor az egyén nem rendelkezik szabad vegyértékekkel, melyekre egy potenciális társ rá tudna csatlakozni, ilyenkor valahová le van még kötve..,
pl. az anyjához, az apjához vagy egy korábbi szerelméhez.


A manapság jelenlévő párkapcsolati problémák halmozott jelentkezése, a megváltozott társadalmi körülményekből a adódnak.
Régen a sokkal szigorúbb erkölcsi szabályok alapján működő családokban, gyakran a szülők választottak párt az utódoknak,
tették ezt akaratától függetlenül és élete végéig ott kellett maradnia.
Ma már mindenki saját maga szabadon próbálja megkeresni a hozzá illő társat, bár a több lehetőség nem feltétlenül hozza magával a boldogságot,
lehet csak több igényt támaszt a másikkal szemben.


A családállítás szerint minden jót és rosszat viszonozni kell, ha picivel több jót adunk a másiknak, mint amennyit kapunk akkor a jó dolgok összessége gyarapodik,
ha pedig a rosszból adunk vissza mindig kicsivel kevesebbet, akkor csökken az rosszaság összessége a rendszerben. Ez az adok-kapok törvénye.


Sorsáthallások:


A családfelállítás 30 éves múlttal rendelkező módszer, ennyi idő alatt akár menet közben is átírható valakinek az élettörténete.
A kudarcnak tűnő sors sikeressé változhat, ha a legfontosabb eseményeket meghatározott szempontok alapján vizsgáljuk meg,
feltárva olyan rejtett összefüggéseket, melyek végre magyarázatot adnak rájuk.
Választ kaphatunk például arra: befolyásolhatja-e egy családi titok a generációkkal később született leszármazók életét?
Miért szórja a pénzt az, akinek a nagy-szülei komoly vagyont vesztettek a történelem viharában?
Hogyan függ össze a gyerek párkapcsolati problémája a szülő első szerelmével?


Ha párkapcsolataid kudarcba fulladnak, nem érzed magad a helyeden a hivatásodban, netán pénzügyi gondjaid akadnak, segíthet a családállítás.


Nézzük a lelkileg túl szoros kötődés fajtáját:
Ha például az anyának van egy olyan családi múltja, amely túlságosan leköti a lelkét, akkor a rendszer kifelé húzza, ezért nem tud igazi társa lenni a férjének.
A férfi egy ideig tűr, aztán elkezd kifelé kacsintgatni a házasságból. A lánygyerek mindezt érzékeli ezt - mivel azt szeretné-, hogy a szülei együtt maradjanak, beáll az anyja helyére.
Nem fizikailag értendő - ez egy lélekszintű folyamat. Amikor a lány elkezd serdülni, az apában összekeveredhet a nő és a gyerek képe, ezért zavarában,
védekezésképpen hátralép három lépést. Azért romlik meg a viszonyuk, mert minél jobban távolodik az apa, a lány annál erősebben éhezik a szeretetére,
tehát egyre erősebben kötődik az apjához. Így ha a  szülő-gyerek kapcsolatból - ismét hangsúlyozom, lélekszinten - férfi-nő viszony lesz,
akkor a lány felnőttként is az apját keresi majd minden férfiban, nem véletlenül nem találja meg a földi mását.


Családi örökség: hogyan épül fel a családállítás..


A rokonaink nagyobb hatással lehetnek ránk, mint azt gondolnánk.
A családállítás abban segít, hogy megfejti ki hogyan befolyásolja az életünket és ha kell kibogozza a szálakat, mivel az állítások során gyakran, mélyen eltemetett
tudatalatti tartalmak kerülnek felszínre.
Fontos felismerni, hogy a témahozó a problémája melyik fázisában - például fogalma sincs, mi a baj, csak valami nyomasztja, vagy már rájött, de még elviselhető számára,
netán tudatosult, és megoldást keres, azaz a hogyan izgatja a legjobban - érkezett meg az állításra. Ez határozza meg ugyanis, mennyit bír el, meddig lehet elvinni,
mit szabad és érdemes megmutatni neki. Vannak helyzetek, amikor percről percre ellenőrizni kell, vajon tartja-e még az iramot, követi-e a képviselők mozgását.
Nem az a cél, hogy megállapítsunk egy állítást, és azt a témahozó arcába vágjuk. A segítséget mindig az adott körülményekhez mérten kell adagolni,
hogy értelme legyen, a kliensünk ne sokalljon be, képes legyen elfogadni, amit kap. Így viheti haza magában azt a képet, aminek a segítségével tehet valamit sajátérdekében a sorsáért.


A módszer rengeteget segíthet különböző, nem az ősöktől átvett életstratégiai kérdésekben is - úgymint hivatás, munkavállalás, vállalkozás, a pénzhez való viszony.
Megvilágítja azokat a szempontrendszereket, melyek a számításba vehető lehetőségek mellett vagy ellen szólnak - hatalmas kerülőutakat lehet vele megspórolni döntéseinknél.


A párkapcsolati problémák esetén sem feltétlenül több generációt végig kísérő átkokat keresünk. Gyakran a pillanatnyi helyzetet lemodellezve azt tudjuk megmutatni, mi az,
amiben az illetőnek változnia kellene ahhoz, hogy megmenthető legyen a kapcsolata, illetve párra találjon.A Családállításról